ankie almroth

Ankie föddes i Uppsala, där hon fortsätter att bo med sin familj. Redan som barn drömde hon om att arbeta med barn och ungdomar, inspirerad av sin första lärare som väckte en brinnande nyfikenhet inom henne. Många gånger har Ankie fantiserat om att vara fröken Britta, stående vid katedern med pekpinnen i handen. Hon har ägnat många år åt studier, alltid strävat efter att utvecklas och fortbilda sig. Med en bred erfarenhet av att undervisa barn i olika åldrar har Ankie också ett särskilt engagemang för barn och ungdomar i svåra situationer.

Under senare år har Ankie intagit ledande roller inom utbildningsväsendet, där hennes fokus har varit på att främja likvärdighet och kvalitet i utbildningen. Litteratur och läsning har alltid varit en stor del av hennes liv; vid bara tio års ålder skrev hon sin första bok. På fritiden ger hon sin fantasi och sina livserfarenheter utlopp genom att skapa berättelser, vilket resulterat i flera böcker.

Böcker

Ankies debutbok, "Att ha en sjuk mamma, Jonnas berättelse," är ett resultat av de insikter och möten hon samlat på sig under sin långa karriär som förskollärare, specialpedagog, speciallärare och rektor. Boken belyser barns komplexa känslor av skuld och lojalitet, utforskar hur de kan känna att de är delaktiga i sina föräldrars svårigheter. Genom Jonnas ögon får läsarna följa en resa mot acceptans och förståelse, där Jonna inser att hennes mammas sjukdom inte är hennes fel. Boken avslutas med konkreta tips för barnen och har även godkänts av socialtjänsten som ett värdefullt stöd.

"Med doften av Iran," skildras en kärlekshistoria mellan en man och en kvinna från olika kulturer, utspelandes i studenternas Uppsala. Berättelsen handlar om hur kärleken kan övervinna hinder och betonar vikten av vänskap, kulturell förståelse och språkets roll i interkulturella relationer. Berättarstilen är medvetet förenklad för att passa alla läsare, och språket utvecklas i takt med att huvudpersonen mognar. Boken bjuder också på en djupgående reflektion kring sorg och sorgearbete, vilket ger en känsla av hopp och styrka.

Teman

Ankie beskriver sig själv som en relationell person med en stark tro på att relationer är centrala för såväl individers som organisationers utveckling. Hon menar att en ledare utan en relationell dimension sällan kan skapa goda resultat, och att en bra relation är en grundläggande faktor för framgång. Genom att fördjupa relationerna med medarbetare, barn och deras familjer bidrar hon till en positiv och utvecklande miljö. Hennes centrala tema, vikten av goda relationer, genomsyrar både hennes böcker och hennes pedagogiska arbete, och bekräftar hennes engagemang för att skapa en bättre och mer empatisk värld.